Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ο Χανς Ρόσλινγκ και το μαγικό πλυντήριο



Σωματείο των Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης: 2o love Bazaar (9/2/17)

ην Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 2o love Bazaar για το Σωματείο των Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης,  στο ξενοδοχείο Electra Palace, στον 1ο όροφο. Το 2ο love bazaar θα ξεκινήσει από τις 12μμ και θα διαρκέσει έως και τις 8μμ.

Στο 2ο love bazaar μπορείτε να βρείτε κοσμήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά, κεριά, καλλυντικά, αρώματα, γλυκίσματα κ.α. από 5€ έως 100€!

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Δημόσια διαβούλευση

Στις 6 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις των νέων, των δασκάλων, των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, των οργανώσεων, των εργοδοτών και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τις προτεραιότητες και την ενίσχυση του πρόσφατα συσταθέντος Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Οι πολύπαθες Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πάνω από μισόν αιώνα η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό της στο κεφαλαιώδες πεδίο για την πρόοδο της χώρας, την παιδεία. Και αυτό αποτυπώνεται στο πλέον κρίσιμο τμήμα της προσπάθειας των νέων για ένα καλύτερο μέλλον, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οκτώ συστήματα και δεκαπέντε βασικές αλλαγές επ’ αυτών συνθέτουν το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» από το 1964 έως και σήμερα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία το σύστημα έχει αλλάξει δύο φορές, ενώ τώρα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συζητάει εκ νέου την αλλαγή του. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων έφθασε έως και τα 14, ενώ τώρα έχει μειωθεί στα 4+1. Βεβαίως, οι μικροαλλαγές είναι πολύ περισσότερες των βασικών – φθάνοντας συνολικά περίπου στις 40! Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής, φέτος καταργούνται οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους υποψηφίους απουσιάσουν δικαιολογημένα από την πρώτη, κρίσιμη εξέταση.

Συνέδριο: Τα μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στη Ροδόπη στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του σε συνεργασία με άλλους φορείς*διοργανώνει το Συνέδριο Μαθηματικών με τίτλο:
«Τα Μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια 
και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου 2017. Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με τη διδασκαλία των μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Βιώσιμη Συμμαχία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στην Ελλάδα –SAFE»

Το έργο υλοποιείται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την υποστήριξη του Υπουργείο Εσωτερικών. 

«Βιώσιμη Συμμαχία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στην Ελλάδα –SAFE»

Η 84χρονη ανάδοχη μαμά με τα 15 παιδιά

Με αυτές τις φράσεις η κ. Αγγελική Δερμάτη περιέγραψε την ανάγκη για εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών στην παρουσίαση του προγράμματος μετακίνησης βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια και αποκατάστασής τους σε οικογένειες. Με την πεποίθηση ότι άμα κάνεις παρέα με μικρά παιδιά δεν γερνάς, η 84χρονη κ. Δερμάτη τα τελευταία 52 χρόνια έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε 15 παιδιά από ιδρύματα μέσω της αναδοχής.

Ο δημιουργός του ντετέκτιβ Κλουζ στη Θεσσαλονίκη! (11/02/2017)

Φίλοι και φανατικοί του ντετέκτιβ Κλουζ, ετοιμαστείτε! Ξεσκονίστε τη φαντασία σας και αρχίστε σιγά σιγά να εξασκείτε το αστυνομικό σας δαιμόνιο. 
Ο Γίργκεν Μπανσέρους, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως και «πατέρας» του Κλουζ, αγαπά πολύ την Ελλάδα και αυτή τη φορά έρχεται για μια μοναδική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη παρέα με τα Public, φέρνοντας μαζί του όλα τα τελευταία νέα του αγαπημένου μας ντετέκτιβ, αλλά και τους νέους αγαπημένους ήρωες Μίλι και Μάγκνους.

Το ελληνικό σχολείο ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ μαθητών

Παρότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας το δηλώνουν ως στόχο, το ελληνικό σχολείο δεν αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Αντίθετα, η αδυναμία του αυτή ενισχύει τις ανισότητες, έστω κι αν πολλά από τα μεγέθη της ελληνικής εκπαίδευσης (π.χ. η αναλογία δασκάλων προς μαθητές) είναι ιδιαίτερα θετικά. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν γίνεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα επίπεδα αυτονομίας των σχολείων είναι πολύ χαμηλά. Αυτά προκύπτουν από την ειδική μελέτη που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΒ, στην οποία ο Σύνδεσμος αξιοποιεί στοιχεία του ΟΟΣΑ και χωρών-μελών της Ε.Ε. Ο ΣΕΒ κατά περίπτωση συγκρίνει το ελληνικό με το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στους διαγωνισμούς PISA του ΟΟΣΑ και θεωρείται από τα καλύτερα διεθνώς. Βέβαια, πρόσφατα ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι «η Φινλανδία μαζί με το Χάρβαρντ κοντεύουν να αποκτήσουν μια μεταφυσική ιερότητα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι τόσο η Φινλανδία, το εκπαιδευτικό σύστημα της οποίας εκθειάζεται από πολλούς, όσο και το περίφημο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, έχουν προβλήματα. Ειδικότερα, με βάση τη μελέτη του ΣΕΒ:

Ψηφιακή αναβάθμιση στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Την αναβάθμιση του εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) των σχολικών μονάδων της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί με συνολικά κονδύλια 1.800.000 ευρώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την έγκριση της σχετικής πρόσκλησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δωρεάν μαθήματα Αγγλικών σε Περιφερειακές Βιβλιοθήκες

Μαθήματα αγγλικής γλώσσας, επιπέδου αρχαρίων και προχωρημένων, που απευθύνονται σε ενηλίκους, θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές βιβλιοθήκες Σταθμού, Ξηροκρήνης, Άνω Πόλης, καθώς και στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη.

Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας

Με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και με στόχο την καθολική και αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών των παιδιών που χρειάζονται ειδική φροντίδα, υπογράφηκε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλο, η απόφαση που προβλέπει τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαμόρφωση πλαισίου για θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας.