Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Οι εμμονές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τα άτομα με αυτισμό

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αγκαλιάζουν περισσότερο τα ενδιαφέροντα των ατόμων με αυτισμό, αναφέρουν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι αυτές οι προτιμήσεις μπορεί να είναι κατευναστικές και να αποτελούν τη βάση για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ατόμου.

Τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού συχνά επιδεικνύουν ιδιαίτερα έντονα ενδιαφέροντα σε θέματα όπως οι υπολογιστές, τα ζώα ή τα τρένα. Παραδοσιακά, πολλοί ειδικοί πίστευαν ότι τέτοιου είδους ενδιαφέροντα αποτελούσαν εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. 

Στο νέο σποτ των Special Olympics τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την αδελφική αγάπη

Τον μοναδικό δεσμό που έχουν δύο αδέρφια μεταξύ τους θέλει να τονίσει η νέα συγκινητική διαφήμιση που έφτιαξε η διοργάνωση των Special Olympics.



Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να διασχίσουν έναν δρόμο με ασφάλεια

Η αντιληπτική ικανότητα και οι κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως έως τα 14 του, με συνέπεια να μην μπορεί να διασχίσει με απόλυτη ασφάλεια έναν δρόμο πριν από αυτή την ηλικία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Καλύτερη μνήμη έχουν τα παιδιά όταν είναι σε καλή φυσική κατάσταση

Έχετε έναν επιπλέον λόγο για να ωθήσετε το παιδί σας να είναι σωματικά δραστήριο, αφού όσο καλύτερη μυϊκή κατάσταση έχουν, τόσο καλύτερη λειτουργική μνήμη θα διαθέτουν, λένε αμερικανοί ερευνητές.

Ένα hashtag στο Twitter αποκάλυψε την πίεση για «αρρενωπότητα» που δέχονται τα μικρά αγόρια

Για πολλούς άντρες στην Αμερική (και όχι μόνο, φυσικά), η παιδική ηλικία είναι μια συνεχής πλοήγηση ανάμεσα σε μια πληθώρα διαφορετικών προσδοκιών αρρενωπότητας, όπως αυτές επιβάλλονται από τα εκάστοτε πρόσωπα εξουσίας στη ζωή τους, όπως οι γονείς τους και οι δάσκαλοί τους, καθώς και από την καταναλωτική κουλτούρα, τα ΜΜΕ και τον κόσμο εν γένει.

Επαναληπτικές πανελλαδικές τον Σεπτέμβριο σε όλα τα μαθήματα

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις. Η τροπολογία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι που δεν μπόρεσαν για σοβαρούς λόγους υγείας, να δώσουν κάποιο μάθημα θα εξετάζονται τον Σεπτέμβριο στο σύνολο των μαθημάτων.

Τη χαμένη αίγλη τους αποκτούν τρία ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης

Τη χαμένη αίγλη τους σε τρία ιστορικά σχολικά συγκροτήματα της πόλης επιδιώκει να προσδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το κόστος για τις αναγκαίες μελέτες και τα έργα αποκατάστασης, το οποίο υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 13,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καλυφθεί μέσω της δανειοδότησης στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει ο κεντρικός δήμος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Άποψη: Σκέψου και πράξε αναλόγως

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παιδιά στη χώρα μας μοιάζουν με μηχανήματα που δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς παράγουν. Το σχολείο οδηγεί, ο γονιός ακολουθεί. 

Αλήθεια, δοκιμάσαμε ποτέ να βάλουμε το παιδί μας να σκάψει και να φυτέψει ένα φυτό, να κόψει ψωμί για το μεσημεριανό τραπέζι ή να καθαρίσει ένα φρούτο; «Μα να πιάσει μαχαίρι; Α πα πα! Είναι επικίνδυνο», θα πει η μαμά. Πράγματι, είναι. Αλλά πόσο χρόνο αφιερώσαμε για να του δείξουμε πώς να το κάνει χωρίς να κινδυνεύσει; Η ευθύνη, όπως προαναφέρθηκε, βαραίνει και την πολιτεία. Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά χρησιμοποιούν τα χέρια τους κυρίως για να γράφουν. Εκτός από τα διαλείμματα, που τα χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως για να εκφράσουν το θυμό τους. 

Αισθητήρας ιδρώτα βοηθά στη διάγνωση της κυστικής ίνωσης και του διαβήτη

Οι παραδοσιακές μέθοδοι διάγνωσης της κυστικής ίνωσης απαιτούν την προσέλευση των ασθενών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, όπου πρέπει να μείνουν ακίνητοι, έως ότου τα ηλεκτρόδια που εισάγονται στο δέρμα τους, ερεθίσουν τους ιδρωτογόνους αδένες τους για να παράγουν τον αναγκαίο για το τεστ ιδρώτα.

Στον «Ελληνικό Κόσμο» τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν

Τον Μάιο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τα πρωινά του Σαββάτου είναι αφιερωμένα σε πιτσιρίκια 3 έως 5 ετών ενώ οι Κυριακές σε μεγαλύτερα παιδιά από 5 έως 12 ετών που μπορούν να παίξουν μαθαίνοντας. Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ειδικά σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό – Εκπαιδευτικό Τμήμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του Κέντρου, στεγασμένους και υπαίθριους.

Τα παιδιά του πολέμου είναι τα «μεγάλα» θύματα

«Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις εκθέτουν τα φτωχότερα και πιο περιθωριοποιημένα παιδιά σε μεγάλους κινδύνους.

Τα παιδιά που ζουν μέσα σε συγκρούσεις συχνά εκτίθενται σε ακραία ψυχικά τραύματα, που τα θέτουν σε κίνδυνο διαβίωσης σε συνθήκες τοξικού στρες, μια κατάσταση που αναστέλλει τις συνδέσεις των κυττάρων του εγκεφάλου - με σημαντικές συνέπειες στη γνωστική, κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη σε ολόκληρη τη ζωή τους». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη προς την «Ελευθερία», ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF στην Ελλάδα κ. Ηλίας Λυμπέρης.

Η καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο αντί για διαγωνίσματα δίνει στα παιδιά επιλογές

Η Nancie Atwell δημιούργησε το Κέντρο Διδασκαλίας και Μάθησης στο Μέιν των ΗΠΑ, με στόχο μαθητές και καθηγητές να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Φέτος, τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Εκπαιδευτικού στον κόσμο. Η φιλοσοφία της είναι: δώστε στα παιδιά επιλογές.