Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Μια βόλτα στο διαδίκτυο #1

The Awkward Yeti
Καθημερινά βρίσκουμε τόσα πολλά καλούδια στο διαδίκτυο, που είναι αδύνατο να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του και να σας τα παρουσιάζουμε αναλυτικά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τα συγκεντρώνουμε σε μία ανάρτηση:

☺Σύνδρομο Tourette: ελπιδοφόρα μηνύματα

Βάζοντας τα συναισθήματα (μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών) στο επίκεντρο της τάξης.

Ο κρίσιμος ρόλος της πληροφορίας στην εκπαίδευση

Μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και τις πηγές τους; Κατανοούμε τις οικονομικές, νομικές και κοινωνικές πτυχές της χρήσης της πληροφορίας; Χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες δεοντολογικά και νόμιμα; Στη σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας ή Εποχή της Πληροφορίας, που η τεχνολογία και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία έχουν μεταβάλει το μέγεθος και την ταχύτητα της πληροφόρησης, είναι εξαιρετικά σημαντικό καθένας να μπορεί να αναζητήσει, να ανακτήσει και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά πληροφορίες τόσο στην εργασία, την εκπαίδευση όσο και την προσωπική ζωή. Ο πληροφορικός γραμματισμός (ή «μετατυπογραφικός γραμματισμός», κατά έναν άλλο όρο) είναι μία ακόμη μορφή δεξιότητας που οφείλουν να αναπτύσσουν τα άτομα και κατ’ επέκτασιν τα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως τονίζει, μιλώντας στην «Κ», η Christine Bruce, καθηγήτρια στο Queensland University of Technology του Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, και εκ των κορυφαίων στον πληροφορικό γραμματισμό. «Η εκπαίδευση στην κατανόηση και χρήση της πληροφορίας είναι τόσο σημαντική ώστε η UNESCO την κατατάσσει στα ανθρώπινα δικαιώματα», παρατηρεί.

Επιστημονικές δράσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου ενόψει του Θερινού Ηλιοστασίου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία επιστημονική γιορτή για την μεγαλύτερα ημέρα του χρόνου, με εκδηλώσεις εντός και εκτός του Θόλου.

Σε δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «ROSETTA», προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο το κοινό, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, μία ημέρα πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο. 

ΘΕ.ΑΜ.Α. του ταλέντου και της επιμονής

Το δραστήριο Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στον έβδομο χρόνο της λειτουργίας του ετοιμάζεται να παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους και ακολούθως, σε πανελλήνια πρεμιέρα, τη σάτιρα του Σαρτρ «Νεκρασόφ»

Διατροφικές διαταραχές: υπάρχουν κοινά οικογενειακά χαρακτηριστικά;

Τι ρόλο παίζει η οικογένεια στις διατροφικές διαταραχές; Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχουν συγκεκριμένα οικογενειακά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στις οικογένειες των ατόμων που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή.

Η μουσική μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις των μαθητών

Οι συγκρούσεις των παιδιών σε ένα "δύσκολο" σχολικό περιβάλλον, επιλύονται αποτελεσματικά όταν οι μαθητές αλληλοδιδάσκονται μουσική, ενώ ταυτόχρονα, η "αλληλομάθεια" μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις των μαθητών.

Την ίδια στιγμή, η μουσική ακρόαση μέσα στην τάξη, αλλά και στο διάλειμμα, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συγκέντρωσή τους, ακόμη και να βοηθήσει σε ομαλότερη επιστροφή στο μάθημα.