Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Δανειστικές βιβλιοθήκες και παιδιά με σύνδρομο Asperger

Οι βιβλιοθήκες είναι για πολλούς λόγους ένα ιδανικό μέρος για τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger, πολλά από τα οποία θέλουν να δραπετεύουν από τις απαιτήσεις του κοινωνικού μας κόσμου μέσα από τα βιβλία και τους υπολογιστές. Το παιδικό τμήμα των βιβλιοθηκών μπορεί να τους προσφέρει ακόμα την δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια με τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά. Ένας βιβλιοθηκάριος που κατανοεί τα διλήμματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger και οι οικογένειές τους, μπορεί να μετατρέψει τη βιβλιοθήκη σε καταφύγιο για αυτές τις οικογένειες. 

Γιατί είναι σημαντικό οι βιβλιοθηκάριοι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να καλύψουν τις ανάγκες παιδιών με Σύνδρομο Asperger;

Γιαγιά, κουράγιο!

Το πόσο οι σημερινές γιαγιάδες και οι παππούδες στηρίζουν την οικονομία, θα το καταλαβαίναμε αν κάποια στιγμή έκαναν απεργία απ' τα καθήκοντά τους, όπως τους ζητήθηκε από μια οργάνωση στην Ισπανία πριν λίγα χρόνια

Μιλάμε συνέχεια για μαμάδες και μπαμπάδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Είναι καιρός να μιλήσουμε και για γιαγιάδες και παππούδες που ζούνε το ίδιο. Είναι οι grandparents sitters, όπως τους έχουν ονομάσει επισήμως και αποτελούν μια νέα κατηγορία που εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης. Το χαρακτηριστικό τους; Ότι φτάνουν στα όρια του burnout, βοηθώντας τα παιδιά τους ν’ ανταπεξέλθουν στο μεγάλωμα των δικών τους παιδιών. Πάντα οι γιαγιάδες πρόσεχαν εγγόνια, αλλά εδώ μιλάμε για γιαγιάδες και παππούδες που σκίζονται.

Εκπαίδευση σε... λάθος δρόμο

Η εκπαίδευση είναι το αντίδοτο στην οικονομική κρίση και «άρα, επενδύστε στην εκπαίδευση». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στα μέλη του. Ωστόσο, οι Ελληνες νέοι, παρότι το ποσοστό όσων ακολουθούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες –όπως και σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ–, «πληρώνουν» τις στρεβλώσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, οι οποίες επιβαρύνονται εξαιτίας της πολυετούς, πολυεπίπεδης κρίσης στη χώρα. Ετσι, πλέον, σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα, πολύ περισσότεροι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά το λύκειο, και όταν εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ, παρατείνουν τις σπουδές τους, αφού η βασική... προοπτική τους είναι να μείνουν σπίτι, ενώπιον της απειλής της ανεργίας.

Γονείς Big Brothers

Ο δεκαπεντάχρονος Στελλάκης δεν κάνει τα μαθήματά του και «κλέβει» κάθε δεύτερη εβδομάδα την πιστωτική της μαμάς; Η 10χρονη Αννα-Ηλέκτρα αρνείται να φάει το κέικ με κινόα, είναι αυθάδης και υπερκινητική; Τα δίδυμα παίζουν όλη την ημέρα GTA και το playroom του πρώτου ορόφου είναι μονίμως ακατάστατο; Καλώς ήρθατε στην εποχή της Big Brother γονεϊκότητας. Η τελευταία μόδα για τη μαμά και τον μπαμπά που έχουν δοκιμάσει τα πάντα και βρίσκονται σε απόγνωση είναι η Cognition Builders (https://cognitionbuilders.com). Μια αμερικανική εταιρεία που υπόσχεται να συνετίσει τα δύσκολα παιδιά με οργουελικής τεχνοτροπίας γιατροσόφια: επιστρατεύοντας ένα επιτελείο ειδικών που έρχεται στο σπίτι να βάλει τα πράγματα σε τάξη αλλά και εγκαθιστώντας σε όλα τα δωμάτια της οικίας Nest Cams με μικρόφωνα, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη παρακολούθηση της φαμίλιας in real time.

Βιωματική Δράση Με Αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σε συνεργασία με τις Λέσχες Lions Β. Ελλάδος σας προσκαλούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 στο Άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης σε μία βιωματική δράση με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ.

Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα σχολεία μας

Το πρώτο «σχολικό street festival τέχνης και αποδοχής» διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο στο Θησείο, παρά τον βροχερό καιρό, περνώντας ένα μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα από την εκπαίδευση και δίνοντας ένα θερμό καλωσόρισμα στα προσφυγόπουλα που θα βρεθούν σε λίγες μέρες στα ελληνικά σχολεία.

Άποψη: Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων σήμερα

Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων (ΨΥΠΕ) αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Οι αποκλίσεις της είναι ένα συχνό (10 - 20% πληθυσμού), σύνθετο και σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν, π.χ., ψυχικός πόνος, ελλειμματική λειτουργικότητα του παιδιού ή εφήβου, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών και του κράτους. Oι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν πολλούς τομείς: εργασία (απώλεια παραγωγικότητας), εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια και δικαιοσύνη. Το συνολικό κόστος τριών ψυχικών διαταραχών (ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας, διαγωγής και φάσματος αυτισμού) στην Ευρώπη εκτιμήθηκε στα 21,3 δισ. ευρώ ετησίως (2010), ενώ στις ΗΠΑ ήταν 247 δισ. δολάρια ετησίως (1995 - 2007), για όλες τις διαταραχές. Επιπλέον, αν οι ψυχικές διαταραχές στα παιδιά αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να συνεχιστούν στην ενήλικη ζωή με επιπτώσεις στην υγεία, την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων (αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών, αυξημένα ποσοστά εμπλοκής με τον νόμο, τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας).

Γιους ή κόρες; Τι προτιμούν οι γονείς;

Είναι το πρώτο πράγμα που ρωτούν τους μέλλοντες γονείς όταν μαθαίνουν πως θα αποκτήσουν παιδί. Τι προτιμάτε; Αγόρι ή κορίτσι; Το 90% των συμμετεχόντων που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ισχυρίστηκαν ότι δεν παρουσίαζαν καμία αδυναμία ανάμεσα στα παιδιά. Τα αποτελέσματα της έρευνας όμως έδειξαν πως υπάρχει προτίμηση.

Αλεξανδρούπολη: 4.500 γονείς «στα θρανία»

Περισσότεροι από 4.500 γονείς έχουν παρακολουθήσει τις Σχολές Γονέων (Σ.Γ) στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία 18 χρόνια που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Έβρου.

Ευρωπαϊκό Bραβείο Καινοτομίας στο εκπαιδευτικό έργο της ActionAid Ελλάς

Η ActionAid Ελλάς ανακοινώνει τη βράβευση του εκπαιδευτικού της έργου με το GlobalEducation Innovation Award, από τον διακρατικό φορέα για την εκπαίδευση στην Ευρώπη, Global Education Network Europe.

Σταγονούλης, ο φίλος - δάσκαλος των παιδιών και των δασκάλων για τη σωστή χρήση του νερού και προστασία του περιβάλλοντος

Όσα ξέρουν τα παιδιά, δεν τα ξέρουν οι μεγάλοι! Όταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται σύμμαχος για ένα καλύτερο αύριο και τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς τις αξίες της ζωής και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, τότε η επόμενη μέρα στον κόσμο μπορεί να φαντάζει μόνο καλύτερη

Ως εταιρεία με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και στόχο την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού και κατ 'επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ έχει εντάξει τα τελευταία 20 χρόνια στις δράσεις της μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Εν προκειμένω, όταν τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς τη σημασία της σωστής χρήσης του νερού και τη βαρύτητά της στην προστασία του περιβάλλοντος, τότε μόνο αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση εφ' όρου ζωής.

Σε Ελλάδα και Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά

Δεκαπλασιάστηκε παγκοσμίως, από το 1975, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών, ωστόσο τα παιδιά με ανεπάρκεια σωματικού βάρους παραμένουν περισσότερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα και οι συντάκτες της οποίας απευθύνουν έκκληση να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της «διπλής μάστιγας» της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού.

Η Νέα Ζηλανδία απελαύνει άνδρα με νοητική αναπηρία γιατί κοστίζει ακριβά η φροντίδα του

Άνδρας με νοητική αναπηρία θα απελαθεί από τη Νέα Ζηλανδία όπου ζει, επειδή η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι το κόστος για την φροντίδα του είναι ακριβό, σύμφωνα με την Guardian.

Ο εικοσάχρονος Sagar Narayan έχει σοβαρές νοητικές υστερήσεις και χρειάζεται συνεχή φροντίδα από την οικογένειά του στο πλύσιμο, στο ντύσιμο και το φαγητό. Τον Narayan φροντίζει η οικογένειά του που μετακόμισε στην πόλη Auckland από τα νησιά Φίτζι πριν από οκτώ χρόνια με σκοπό να ξεφύγει τη διαφθορά και να χαρίσει στα τέσσερα παιδιά της, έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Ενα μήνα χωρίς καθηγητές στα βασικά

Πέρυσι επτά παιδιά από τα δέκα που φοιτούσαν στην Γ΄ Λυκείου του σχολείου Πρεσπών πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάποια χωρίς εξωσχολική βοήθεια. «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας, γιατί θα σπουδάσουν και θα γυρίσουν πίσω και έτσι θα αναπτυχθούν οι Πρέσπες. Εχουμε ένα καλό σχολείο με καλά παιδιά, αξίζει να τα προσέχουμε», λέει στην «Κ» ο γυμναστής και διευθυντής του σχολείου Κώστας Παρασκευόπουλος. Πού το ξέρει ότι θα επιστρέψουν; «Εχουμε υποδομές, έχουμε πράγματα να κάνουν εδώ και το μέρος είναι πολύ όμορφο. Η κόρη μου σπούδασε στην Καλών Τεχνών και ο γιος μου Ψυχολογία, και επέστρεψαν».