Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Οι Παρααθλητές του «Ιωνά» μας Δείχνουν το Δρόμο

Η ιστορία του «Ιωνά», εκτός των άλλων, μας μαθαίνει τη σημασία της πίστης και της υπομονής. Το ίδιο και οι παρααθλητές του ομώνυμου Συλλόγου Θεραπευτικής Αγωγής και Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία. Αυτή την Κυριακή 18 Μαρτίου συμμετέχουν με την υποστήριξη της WIND στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, και Δείχνουν Ποιοι Είναι στους αγώνες 21χλμ και 5χλμ.

Ο προπονητής τους Γιώργος Γκούντας μας μιλάει για τον καθημερινό τους αγώνα και τη σημασία της συνειδητής προσπάθειας.

«Ο Σύλλογoς «Ιωνάς - Τμήμα Θεραπευτικής αγωγής ΑμεΑ» ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την αποκατάσταση και βελτίωση της κινητικής κατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) κυρίως μέσω της θεραπευτικής εκγύμνασης στο υγρό στοιχείο (υδροθεραπεία) και παράλληλα τη δημιουργία αγωνιστικού τμήματος με στόχο την προετοιμασία και συμμετοχή αθλητών με αναπηρίες σε Αθλητικές Διοργανώσεις εγχώριες και του εξωτερικού. Καθ’ όλη τη δεκαετή πορεία του συλλόγου μας, με πολλή προσπάθεια, αφοσίωση και αγάπη, έχουμε καταφέρει το Τμήμα Υδροθεραπείας με επικεφαλής την πολύ έμπειρη Αγγελική Καραγεώργου, να απαρτίζεται από ειδικευμένους συνεργάτες, φυσικοθεραπευτές και γυμναστές με ειδικότητα στην ειδική αγωγή και εμπειρία σε ποικίλα περιστατικά μυοσκελετικών, νευρολογικών και ψυχοκινητικών παθήσεων, είτε εκ γενετής είτε επίκτητων. Απ’ την άλλη πλευρά το αγωνιστικό τμήμα του συλλόγου μας το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της κολύμβησης, της ποδηλασίας αλλά και του στίβου, αριθμεί σήμερα 20 αθλητές με σημαντικές επιτυχίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα καθώς και σε άλλες διοργανώσεις».Εξηγεί ο επικεφαλής του «Ιωνά» τονίζοντας ότι:

«Είναι σημαντικό ο καθένας μας να αντιληφθεί ότι μέσα στην κοινωνία είμαστε «όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί», ο σύλλογος μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ενημέρωση μαθητών σε σχολεία. Στόχος είναι να προαχθεί η συνειδητοποίηση, από μικρές κιόλας ηλικίες, του σεβασμού των Ατόμων με Αναπηρία ως μελών του κοινωνικού συνόλου καθώς και των καθημερινών τους αναγκών. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο»

Για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην διττή ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή και προπονητή στον «Ιωνά» ο Γιώργος Γκούντας αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, και έχοντας ο ίδιος ως αθλητής υποστεί, κατά καιρούς, τραυματισμούς οι οποίοι μου στέρησαν τη συμμετοχή σε κάποιους σημαντικούς για έμενα αγώνες, ένιωσα την ανάγκη να συνεχίσω με κάτι που θα μου έδινε τη δυνατότητα να βοηθάω αθλητές και όχι μόνο, στην αποκατάσταση τους. Η φυσικοθεραπεία ως επιστήμη έχει εφαρμογή σε μεγάλο εύρος παθήσεων. Ο Σύλλογός έχοντας ως σκοπό την αποκατάσταση μέσω της υδροθεραπείας, αλλά και την προετοιμασία αθλητών για αγωνιστική δράση, μου έδωσε τη δυνατότητα να ασκώ και τις δύο ιδιότητες μου σε μια κοινωνική ομάδα ανθρώπων που χρειάζονται, αν μη τι άλλο, υποστήριξη τόσο στα αρχικά στάδια της αποθεραπείας τους, όσο και στην μετέπειτα ζωή τους κατά την ενασχόλησή τους με κάποια αθλητική δραστηριότητα, πράγματα που μου δίνουν και ένα επιπλέον συναισθηματικό κίνητρο να ασκώ το επάγγελμα. Στόχος του συλλόγου και δικός μου προσωπικά, είναι και η εξέλιξη των αθλητών, η αποκατάσταση, η βελτίωση και η αύξηση των κινητικών τους δυνατοτήτων».

Σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός σε άτομα με αναπηρίες, ο προπονητής του Ιωνά τονίζει:

«Ο αθλητισμός είναι η εξάσκηση του σώματος με σκοπό τη βελτίωση και αύξηση των κινητικών δυνατοτήτων των αθλούμενων. Στα Άτομα με Αναπηρία επιδρά με θεραπευτικό τρόπο καθώς διαπλάθει το σώμα τόσο στο σύνολο όσο και στα διάφορα μέρη και συστήματα. Ταυτόχρονα ο αθλητισμός προσφέρει ψυχική ικανοποίηση, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και δίνοντας νέες προοπτικές στο καθημερινό τους αγώνα. Ο αθλητισμός κατορθώνει να κοινωνικοποιεί και να επανεντάσσει το άτομο στο κοινωνικό σύνολο. Η προσπάθεια των Ατόμων με Αναπηρία, ειδικά στο χώρο του αθλητισμού, μας διδάσκει και δίνει το παράδειγμα σε όλους μας ότι με πολλή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία ο Σύλλογός μας μέσα από τις δραστηριότητες του, συμβάλει στο να αναδειχθεί ένα νέο κίνημα στον αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία: Το «παραθλητικό κίνημα». Είναι ένας νέος όρος που ως σύλλογός έχουμε εισαγάγει και η καθιέρωση του αποτελεί το στόχο και το μεγάλο στοίχημα μας για τα επόμενα χρόνια.»

Για το μέχρι που μπορούν να φτάσει κάθε άτομο, ο Γιώργος Γκούντας απαντά ότι: «Δεν υπάρχουν όρια. Εξαρτάται από το πόσο θέλει να δουλέψει ο καθένας. Τα όρια τίθενται από τον καθένα ξεχωριστά. Βασικό μέλημα της ομάδα μας είναι να υπάρχει αρμονία και οι αθλητές να ασκούνται καθημερινά με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό».


Και συμπληρώνει ότι: «για να τα καταφέρουν χρειάζεται θέληση, πείσμα, πίστη στον εαυτό τους και συνεχή προπόνηση. Με άλλα λόγια προσπάθεια που είναι συνειδητή. Ένας επιπλέον βασικός παράγοντας ο οποίος δυστυχώς δεν είναι αυτονόητος, είναι ο εξοπλισμός. Ανάλογα με το άθλημα και την κινητική κατάσταση του κάθε αθλητή διαφοροποιείται και ο εξοπλισμός. Δυστυχώς η απόκτηση του εξειδικευμένου εξοπλισμού δεν είναι εφικτή πάντα από την πλευρά των αθλητών λόγω τους αυξημένου κόστους. Η αγορά του συνήθως γίνεται από το εξωτερικό και επιτυγχάνεται μέσω των εσόδων του συλλόγου από τα μέλη, φίλους του συλλόγου καθώς και με τη βοήθεια εταιριών όπως η WIND, που αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν το έργο μας. Πραγματικά τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, ειδικά στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που κατά κανόνα κλείνει τα μάτια στα άτομα με αναπηρία. Με τη συμβολή χορηγών όπως η WIND, ο σύλλογός μας έχει καταφέρει να αποκτήσει αγωνιστικά αμαξίδια, χειρήλατα οχήματα, ποδήλατοtandem καθώς και άλλα μέσα απαραίτητα για τις καθημερινές του ανάγκες».

Ο Γιώργος Γκούντας σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία με ειδικότητα στην κολύμβηση και συνέχισε με μεταπτυχιακό στη φυσικοθεραπεία.

Από το 2000 συνεργάζεται ως φυσικοθεραπευτής με ομάδες και αθλητές του υγρού στίβου, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις με την εθνική ομάδα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης των ανδρών. Τα 10 τελευταία χρόνια παράλληλα εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής και προπονητής στο σύλλογο Ιωνάς Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και παραθλητισμού ΑμεΑ.

Με αυτή την ιδιότητα πρόσφατα συμμετείχε στην αποστολή της εθνικής ομάδας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) άρσης βαρών και κολύμβησης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μεξικό. «Ήταν μία σημαντική και τιμητική για εμένα συμμετοχή, με την "πιο δυνατή ομάδα" όπως δίκαια αποκαλείται», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου