Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Ημερίδα για τη διδασκαλία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ως πρώτη γλώσσα (Αθήνα, 10/03/2018)

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη διδασκαλία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) ως πρώτη γλώσσα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στην αίθουσα "Ζακλίν ντε Ρομιγί" (8:30-15:00).

Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας υποστηρίζουν την υλοποίηση της Υ.Α. 2103/2017, με την οποία εντάσσεται η διδασκαλία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και η εκμάθηση αυτής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των κωφών και βαρηκόων μαθητών. Επίσης, θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί και την πορεία του προγράμματός μας: «SIGN FIRST» http://www.sign1st.eu/en/

Πέντε όρια για το Ευρωπαϊκό της Γαλλίας και τρία νέα εθνικά ρεκόρ στο πανελλήνιο άρσης βαρών σε πάγκο

Με πέντε αθλητές να πιάνουν τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, αλλά και τρία εθνικά ρεκόρ, όλα στις γυναίκες, έπεσε στην Πυλαία η αυλαία του πανελλήνιου πρωταθλήματος άρσης βαρών σε πάγκο. Το όριο για την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης μέσα στο 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαίου, έπιασαν οι Δημήτρης Μπακοχρήστος (54κ.), Πασχάλης Κουλούμογλου (59κ.), Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης (80κ.), Αναστάσιος Μπάος (97κ.) και Κωνσταντίνος Δήμο (+107κ.).

Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος σε παιδιά Δημοτικού από τον Δ. Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο

Δωρεάν έλεγχο όρασης σε παιδιά του Δημοτικού πραγματοποιεί το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί δωρεάν έλεγχο όρασης σε παιδιά Δημοτικού 6-12 ετών.

Μουσικό Σχολείο Αθήνας, ένα «κόσμημα» της εκπαίδευσης

Η καλλιτεχνική παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας απέκτησε ένα ακόμη σημείο αναφοράς. Χθες, εγκαινιάστηκε το νέο Μουσικό Σχολείο της Αθήνας, στην Ακαδημίας Πλάτωνος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, και σε τόνους ενθουσιασμού, καθώς «τα καλλιτεχνικά σχολεία είναι τα νέα πρότυπα σχολεία» όπως είπε ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επί των ημερών του οποίου ιδρύθηκε –το 2016– το Σχολείο. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, και έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας, φοιτούν συνολικά 110 μαθητές στην Α΄ και Β΄ γυμνασίου. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και γονείς των μαθητών.

Διάταξη για την επέκταση της λειτουργίας των σχολείων των φυλακών

Μια νέα αρχιτεκτονική για την εκπαίδευση στις φυλακές εισάγεται με διάταξη του νομοσχεδίου για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στοχεύει στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις φυλακές και στην υλοποίηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων.

Παιδιά στην παγίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Για τις ανάγκες της έρευνας που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου, ρωτήθηκαν 1001 αγόρια και κορίτσια μεταξύ 12 και 17 ετών και εξήχθησαν επαγωγικά συμπεράσματα για το σύνολο των συνομηλίκων τους στη Γερμανία. Βάσει της έρευνας το 2,6% των ερωτηθέντων εμφάνισε συμπτώματα εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα», τόνισε ο επικεφαλής του DAK Αντρέας Στορμ. 

Ερευνα/ Το sexting κάνει θραύση στους έφηβους

Οι Αμερικανοί το αποκαλούν «sexting». Πρόκειται για την αλληλογραφία και την ανταλλαγή φωτογραφιών και σεξουαλικών κειμένων μέσω του smartphone. Αφού επικαλείται μια νέα έρευνα που λέει ότι το sexting είναι πιο διαδομένο απ’ ό,τι πιστεύαμε, η Τζένι Αντερσον αναρωτιέται στο Quartz αν αυτός είναι ο νέος τρόπος να καταστρέψουμε τα παιδιά μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων αγνοεί την ύπαρξη του φαινομένου. Μέση ηλικία; Μεταξύ 12 και 17 ετών: μέσα στην εφηβεία. Ένας στους επτά έφηβους στέλνει «καυτές» φωτογραφίες – σχεδόν, δηλαδή, το 15%. «Η αποστολή προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο μπορεί να είναι μέρος μιας σχέσης ενός υγιούς ζευγαριού, αλλά οι έφηβοι σπάνια σκέφτονται τις νομικές συνέπειες πίσω από αυτές».

Διεθνής συνάντηση για την εκπαίδευση ενηλίκων και τον ψηφιακό γραμματισμό

Την 1η Διεθνή Συνάντηση, με θέμα την εκπαίδευση ενηλίκων και ειδικότερα τις καλές πρακτικές στον ψηφιακό γραμματισμό, οργανώνει το 2ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «Το Ψηφιακό Χάσμα Απειλεί την Κοινωνική Ενταξη».