Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πώς οι χάρτες της Google (Google Maps) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Οι χάρτες της Google «πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο». Ίσως η φράση αυτή σας φίνεται λίγο παράξενη. Μα οι χάρτες αυτοί δεν είναι για να βοηθούν να φτάνεις στον προορισμό σου ή να αποφεύγεις τα σημεία της πόλης που έχουν αυξημένη κίνηση; Και όμως! Έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσατε να τους χρησιμοποιήσετε στα πλαίσια της εκπαίδευσης διδάσκοντας για τον κόσμο, για τους πολιτισμούς και τη Γεωγραφία;

CEOs και ανώτατα στελέχη διδάσκουν επιχειρηματικότητα στα σχολεία

Προγυμνάζει στελέχη το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», καθώς από τη μία μεριά τα παιδιά που αποφοιτούν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλα είτε να φθάσουν σε διευθυντικές θέσεις, είτε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και από την άλλη οι συμμετέχοντες εθελοντές-μέντορες, έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς, καλλιεργούν προσωπικές δεξιότητες και γίνονται... καλύτεροι άνθρωποι.

Πρόγραμμα Υποτροφιών «Lighthouse Visions» για μαθητές με προβλήματα όρασης

Μετά από τέσσερα χρόνια πετυχημένης συνεργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με τη Θεματική Κατασκήνωση Διαστήματος για μαθητές και μαθήτριες με προβλήματα όρασης «SCIVIS» (Space Camp for Interested Visually Impaired Students) και το Ίδρυμα Saint Louis Lighthouse for the Blind, το πρόγραμμα υποτροφιών «Lighthouse Visions» για μαθητές και μαθήτριες απ’ όλο τον κόσμο με προβλήματα όρασης συνεχίζεται. 

Σύνδρομο… «UP»

Ενα καθιερωμένο πρωινό στο μικρό αμφιθέατρο της σχολής. Αναμέναμε επισκέψεις από ένα σωματείο. Ένα κλίμα μυστηρίου και απορίας πλανιόταν στα φοιτητικά έδρανα. Ποιοι θα έρθουν, γιατί… Σε λίγο εισέβαλαν μέσα και οι πρώτες προσκεκλημένες φιγούρες. Αγόρια, κορίτσια, σε καροτσάκια, με μπαστούνια ή με βοηθούς δίπλα τους. Το βλέμμα τους λίγο απλανές, αφηρημένο, αυθόρμητα χαμογελαστό. Όλοι στον κόσμο τους, σε έναν άλλο κόσμο. Μπορεί πιο όμορφο από τον δικό μας. Κανείς δεν ξέρει….

Το ανοσοποιητικό της μητέρας επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου ενεργοποιηθεί τότε μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις, το στρες, οι αλλεργίες και η νοσηρότητα, μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει εκκριση πρωτεϊνών στο πλαίσιο της αντιφλεγμονώδους διαδικασίας. 

Η Αφροδίτη της Μήλου αποκτά προσθετικά μέλη για καλό σκοπό

Η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International εξόπλισε την Τρίτη αρκετά αγάλματα της γαλλικής πρωτεύουσας με προσθετικά μέλη 3D εκτύπωσης προκειμένου να «προσελκύσει την προσοχή και να ευαισθητοποιήσει το μεγάλο κοινό» για τους περίπου 100 εκατομμύρια συνανθρώπους μας που χρειάζονται ορθοπεδικές συσκευές και προϊόντα σε όλο τον κόσμο.

Κατά της δημιουργίας νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Την αντίθεσή του στη δημιουργία νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποίησε η «Κ» στις 2/3, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προτείνεται η ίδρυση νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας και αλλαγή του ονόματος της σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Κινησιολογίας με δύο πλέον τμήματα (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας).

Σέρρες: “Φύλο και Εκπαίδευση”

Ημερίδα με θέμα “Φύλο και Εκπαίδευση” συνδιοργανώνουν το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 9.30 π.μ., στο 2ο ΕΠΑΛ Σερρών το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το 2o Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της καθηγήτριες του ΑΠΘ, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και εκπαιδευτικοί θα αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται σχετικά με τις έμφυλες ταυτότητες και την εκπαίδευση.
Πηγή: ΕΡΤ

25 εκατομμύρια γάμοι παιδιών προλήφθηκαν την τελευταία δεκαετία

Οι γάμοι παιδιών μειώνονται παγκοσμίως, ενώ αρκετές χώρες εμφανίζουν σημαντικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε η UNICEF. Συνολικά, το ποσοστό των γυναικών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία μειώθηκε κατά 15% την τελευταία δεκαετία, από 1 στις 4 σε περίπου 1 στις 5.

Η Γαλλία ορίζει τα 15 χρόνια ως ελάχιστη ηλικία για συναινετικό σεξ

Πλέον, όσοι θα κάνουν σεξ με κορίτσια κάτω των συγκεκριμένων ετών, θα διώκονται για βιασμό. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, κατηγορίες για βιασμό μπορούν να απαγγελθούν μόνον εφόσον οι ερευνητές αποδείξουν ότι ο δράστης εξανάγκασε το θύμα να κάνουν σεξ.

Φεστιβάλ Επιστημών και Τεχνολογίας με τίτλο: «De La Salle Science Festival» & Open Day στο Κολέγιο Δελασάλ

Την Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, από τις 10.30΄ έως τις 14.00΄, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» ανοίγει τις πόρτες του, με μια «Ημέρα Γνωριμίας» - Open Day, και καλεί το κοινό της πόλης στο Φεστιβάλ Επιστημών και Τεχνολογίας με τίτλο: «De La Salle Science Festival».

International Masterclass στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Μαθητές έγιναν για μία μέρα επιστήμονες και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 87 μαθητές από 15 λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Masterclasses 2017)». Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Κέντρου της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group, IPPOG).

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στον Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθηνών και ΑΤΕΙ Πειραιά) , η Ε.Π.Υ., η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής &Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών. 

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) τα οποία καλούνται να εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα