Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: Aggie the Brave

Ίσως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία για τα ζωάκια είναι το αγγλικό βιβλίο “Aggie the Brave” (Aggie η Γενναία) της Lori Ries (σε εικονογράφηση του Frank W. Dormer), το οποίο δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά (εκδόσεις Charlesbridge). 

Πρόκειται για μια γλυκύτατη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Βen, ένα αγοράκι προσχολικής ηλικίας και το σκυλάκι του, την Aggie, που πάει για στείρωση. 

Το βιβλίο έχει 48 σελίδες με κείμενο 3-4 σειρές σε κάθε σελίδα, με υπέροχη εικονογράφηση που παρουσιάζει την ιστορία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή και από τους μικρούς αναγνώστες που δεν έχουν πρόσβαση στην προφορική ή γραπτή γλώσσα. 

Εθνική Μπάσκετ Κωφών Γυναικών: «Το μόνο που φοβόμαστε είναι να μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Όλα τα άλλα μας έχουν συμβεί»

Αν ένας δημοσιογράφος ρωτήσει μετά από μια μεγάλη κατάκτηση αν γίνεται να συνδυάζεις πρωταθλητισμό και οικογένεια, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πίσω από τη νίκη βρίσκονται γυναίκες αθλήτριες. Η Αθηνά Ζέρβα όταν σούταρε τρεις δεκαετίες πριν στα γήπεδα, άκουγε να της φωνάζουν «άντε μωρή κότα» και «πήγαινε πλύνε κανά πιάτο». Από τότε πέρασαν χρόνια. Με συνοδοιπόρους τις αναποδιές και τις δυσκολίες, αλλά και το πείσμα και το πάθος, το 2011 έδωσε τον λόγο της μαζί με τα κορίτσια της, τις μπασκετμπολίστριες της Εθνικής Κωφών ότι θα φτιάξουν μια ομάδα που θα κάνει αυτό που αγαπάει: θα παίζει μπάσκετ. Και κατάφεραν να γίνουν παγκοσμίως γνωστές.

Τα μικρά και μεγάλα θαύματα του πατέρα Αθηναγόρα στον Δενδροπόταμο

Πριν από κάποια χρόνια τα παιδιά στον Δενδροπόταμο δεν τελείωναν καν το Δημοτικό. Τώρα η πιο κακόφημη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει τους δικούς της φοιτητές.

Στο άκουσμα του Δενδροποτάμου οι περισσότεροι ταξιτζήδες κουνούσαν αρνητικά το κεφάλι τους, επιταχύνοντας τα οχήματά τους προτού καταφέρω να ολοκληρώσω την πρότασή μου. Ύστερα από 25 λεπτά αναμονής στην περιοχή των τρένων, ένας οδηγός γύρω στα 60 δέχτηκε να με πάει στην πιο κακόφημη περιοχή της πόλης. "Μέχρι ενός σημείου", όπως μου τόνισε τρεις φορές.

Αντικαρκινικό φάρμακο αναστρέφει τα κοινωνικά ελλείμματα του αυτισμού

Τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού εμφανίζουν ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδρασή τους. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξομαλύνουν τα συμπεριφορικά αυτά συμπτώματα της διαταραχής με την φαρμακευτική στόχευση ομάδας γονιδίων. 

Η πρόωρη έναρξη της εφηβείας συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας στις γυναίκες

Τα κορίτσια που έχουν νωρίς την πρώτη τους περίοδο και αρχίζουν πρόωρα την εφηβεία τους, είναι πιθανότερο να γίνουν υπέρβαρες γυναίκες, όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα κύματα της δημιουργίας

Ερευνητές συνδέουν τα εγκεφαλικά σήματα άλφα με τη δημιουργικότητα, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι μια διακριτή νοητική κατάσταση η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί

Πόσο δημιουργικός είστε; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί ίσως τώρα να αποτυπωθεί σε ένα απλό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, καθώς ένας συγκεκριμένος τύπος εγκεφαλικών κυμάτων, γνωστός ως κύματα άλφα, φαίνεται να συνδέεται με τη δημιουργικότητα. Οπως μάλιστα ανακάλυψαν επιστήμονες από τον Καναδά, όσο πιο συγχρονισμένα είναι αυτά τα κύματα τόσο υψηλότερης ποιότητας είναι το δημιουργικό έργο που παράγει κάποιος. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε άτομα τα οποία είχαν περάσει από εκπαίδευση στο δημιουργικό έργο που καλούνταν να επιτελέσουν κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η δημιουργικότητα είναι κάτι το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί.

Ποιοι θα στελεχώσουν τα ΚΕΣΥ - Ποιες θέσεις καταργούνται

του Βασίλη Βούγια στην alfavita

Εκτός των υπαρχόντων Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. που καταργούνται, συγχωνευόμενα δημιουργώντας τα Κ.Ε.Σ.Υ., ιδρύονται 9 επιπλέον στην Αττική , στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα 2ο Κ.Ε.Σ.Υ. στην Α΄ Αθήνας με έδρα την Αθήνα, 2ο στη Β΄ Αθήνας με έδρα την Αγία Παρασκευή, 2ο στη Γ΄ Αθήνας με έδρα το Αιγάλεω, 2ο στη Δ΄ Αθήνας με έδρα τη Νέα Σμύρνη, 2ο στην Ανατολική Αττικής με έδρα το Κορωπί , 2ο στον Πειραιά με έδρα τον Πειραιά, 2ο στην Α΄ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θέρμη, 2ο στη Β΄ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Σταυρούπολη, 2ο στην Αχαΐα με έδρα την Πάτρα.

Μία ασυνήθιστη απόφαση: Δικαστήριο δίνει την επιμέλεια ανηλίκου στον πατέρα

Πρόκειται για ένα παντρεμένο ζευγάρι επί 15 έτη το οποίο αποφασίζει να χωρίσει. Παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2014 και ένα μήνα αργότερα γεννήθηκε ο γιος τους. Εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, τόπο καταγωγής του πατέρα και παρέμειναν εκεί για έναν χρόνο. Λίγο καιρό αργότερα το ζευγάρι απόφάσισε να χωρίσει. Η μητέρα είχε πλέον μετακομίσει στην Αθήνα. Αν και στην αρχή επρόκειτο για ένα συναινετικό διαζύγιο το ζευγάρι οδηγήθηκε στα δικαστήρια με την μητέρα να παίρνει με προσωρινή διαταγή την επιμέλεια του παιδιού, μηνιαία διατροφή και το δικαίωμα να φύγει από την οικογενειακή στέγη. Αργότερα, το διαζύγιο ανέλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Χαλκίδας το οποίο αποφάσισε τελικά το παιδί να μείνει με τον πατέρα στην Εύβοια. 

Πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης της οργάνωσης «Έλιξ» παρακολουθούν 240 μαθητές

Μαθητές όλων των ηλικιών ξεχύνονται στο διάδρομο. Γελούν, συζητούν και οι μικρότεροι από αυτούς στοιχίζονται σε «τρενάκι» για να ξαναμπούν στις τάξεις τους.

Το σκηνικό γνώριμο, θυμίζει σχολικές αίθουσες, από τις οποίες απουσιάζει ωστόσο ο ακόμα πιο γνώριμος ήχος του σχολικού κουδουνιού. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για σχολείο, αλλά για το εκπαιδευτικό κέντρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Έλιξ.

Μαθήματα προγραμματισμού σε πρόσφυγες και μακροχρόνια άνεργους από την Social Hackers Academy

Λύση στο εργασιακό αδιέξοδο των προσφύγων και των μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα αλλά και των μακροχρόνια ανέργων επιχειρεί να δώσει η Social Hackers Academy. 

Εθελοντές και ιδρυτές της «Ακαδημίας» είδαν ότι πιο σημαντικό από την υλική ή οικονομική βοήθεια που μπορεί να χορηγηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους δοθεί το μέσο για να πάρουν οι ίδιοι τη ζωή στα χέρια τους και να σταθούν στα πόδια τους.