Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Παιχνίδια προσοχής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξει κανείς αυτοέλεγχο, συγκέντρωση και υπευθυνότητα. Ποιος είναι ο αγαπημένος μας;Τα παιχνίδια (επιτραπέζια, δράσης, με κάρτες) που κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική και συνεργατική!

Το να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ) να σας προσέξει είναι πολύ δύσκολη δουλειά και το προτείνετε «να κάνει αυτό» ή «να σταματήσει το άλλο» έχει σαν αποτέλεσμα να εκνευρίζονται όλοι και ιδιαίτερα εσείς. Δοκιμάστε έναν άλλο, διασκεδαστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας παιχνίδια προσοχής/ συγκέντρωσης για να διευρύνετε το εύρος της προσοχής του. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το καθημερινό παιχνίδι – ιδιαίτερα το παιχνίδι που ενεργοποιεί και τον εγκέφαλο και το σώμα του παιδιού- επιτυγχάνει τον παραπάνω στόχο πιο αποτελεσματικά/ καλύτερα από τα φυλλάδια εργασιών, τα βιντεοπαιχνίδια ή τις τιμωρίες. Δείτε πέντε παιγνιώδεις τρόπος για να βελτιώσετε την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού. 

Εγχειρίδιο για την οδοντιατρική φροντίδα ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές

Σκοπός του εγχειριδίου είναι η διευκόλυνση ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές στην συνεργασία τους για την οδοντιατρική φροντίδα. Η γνώση ότι η αντίληψη καταστάσεων στα άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές προωθείται ευκολότερα μέσω της οπτικής πληροφόρησης οδηγησε τους δημιυργούς στη χρήση φωτογραφιών από φυσικές καταστάσεις στο οδοντιατρείο και τις οδοντιατρικές πράξεις.
Διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπο MAKATONhellas, από όπου μπορείτε να μεταφορτώσετε το εγχειρίδιο.

Μπορεί ένας ανήλικος να είναι συνοδός μαθητών κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το νηπιαγωγείο;

Με την υπ' αριθμ. 34/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε στο αν τα πρόσωπα που ορίζουν οι γονείς ως συνοδούς των μαθητών (νηπίων) για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρησή τους από το νηπιαγωγείο, μπορεί να είναι και ανήλικα.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη γνωμοδότηση εδώ.

Λίντα Μπράουν: Το κορίτσι που έβαλε τέλος στον φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία των ΗΠΑ, πέθανε

Η Λίντα Μπράουν (Linda Brown), η οποία τη δεκαετία του ’50 έγινε διάσημη στις ΗΠΑ γιατί κέρδισε το δικαίωμα να εγγραφεί σε σχολείο λευκών, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 76 ετών.

Το 1951, όταν ήταν μόλις εννέα ετών, η Λίντα Μπράουν προσπάθησε να εγγραφεί σε σχολείο λευκών στην Τοπίκα του Κάνσας, το οποίο ήταν κοντά στην κατοικία της. Το σχολείο αρνήθηκε την εγγραφή και της είπε να εγγραφεί σε σχολείο Αφροαμερικανών το οποίο απείχε τρία χιλιόμετρα από την κατοικία της και βρισκόταν πέρα από τις γραμμές του τρένου που θα έπρεπε να διασχίζει καθημερινά. Θα χρειαζόταν ακόμη να παίρνει μόνη το λεωφορείο.

Λύστε γρίφους και ανακαλύψτε τα μυστήρια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Η Εαρινή Εκστρατεία του eTwinning ξεκινάει με μια Διαδικτυακή Περιπέτεια: ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος και να κερδίσουν έπαθλα όλοι οι eTwinners!

Η Διαδικτυακή Περιπέτεια είναι μέρος του ετήσιου θέματος, "Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά", του eTwinning, το οποίο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τιμηθεί η πολιστική πολυμορφία της Ευρώπης.

Από 12 χρονών παίζουν στο Instagram και το Facebook

Εχουν ήδη φτιάξει τη δική τους σελίδα στο Facebook. Ο λογαριασμός τους στο Instagram γεμίζει καθημερινά με φωτογραφίες που ανεβάζουν οι ίδιοι. Οσο για την επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους, επιλέγουν ως επί το πλείστον το Viber. Κι όμως, αυτή η σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα ξεκινά πριν καν κλείσουν τα 13 τους χρόνια.

Γονείς Αυτιστικών Ατόμων: Σχεδιάζουν Κέντρο Διημέρευσης και Οικοτροφείο

Να μπορέσουν να προσφέρουν στα ενήλικα άτομα με αυτισμό τις δομές που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη ζωή τους, όντας ενταγμένα στην κοινωνία, επιδιώκουν τα μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Χίου.

Υποχρεωτικό από τριών ετών το σχολείο στη Γαλλία

Από τη σχολική χρονιά 2019, το νηπιαγωγείο δεν θα είναι πλέον προαιρετικό στη Γαλλία: ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μειώσει από τα έξι στα τρία χρόνια την ηλικία από την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, ένα μέτρο συμβολικό που έχει κυρίως στόχο να αναγνωρισθεί η θέση του παιδικού σταθμού, καθώς σχεδόν όλα τα παιδιά πηγαίνουν ήδη σε παιδικό σταθμό απ' αυτή την ηλικία.

Τα άτακτα παιδιά είναι πιο πιθανόν να αποκτήσουν αριστερή ιδεολογία

Κι όμως. Η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να είναι ενδεικτική της πολιτικής ιδεολογίας που θα υιοθετήσουν όταν στην ενήλικη ζωή τους.

Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Psychological Science, αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά που είναι πιο ζωηρά… είναι πιο πιθανόν να «κλίνουν» προς μία πιο αριστερή πεποίθηση.

Υεμένη: Μισό εκατομμύριο παιδιά εγκατέλειψαν το σχολείο μετά τον πόλεμο

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έκθεσης που δείχνουν πως σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη έχουν εγκαταλείψει το σχολείο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2015. Με την προσθήκη αυτών ο αριθμός των παιδιών που έχει σταματήσει το σχολείο φτάνει στα δύο εκατομμύρια.

"Τρέχουμε μαζί για καλό σκοπό"

O Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, o Αθλητικός Σύλλογος Λεοντες στιβος Πανοραματος και την Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, δίνουν φιλανθρωπικό αθλητικό ραντεβού, με σύνθημα "Τρέχουμε μαζί για καλό σκοπό", στο 4ο «Panorama Charity Fun Run», την Κυριακή 22 Απριλίου! Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν!

Οδηγίες για τον ηλεκτρονικό εισηγητικό φάκελο προς ΚΕΠΑ

Οδηγίες προς τα Άτομα με Αναπηρία και τους γιατρούς, για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εισηγητικού φακέλου αναπηρίας προς τα ΚΕΠΑ, εξέδωσε ο ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία. (https://opeka.gr/odigies-gia-ton-ilektroniko-eisigitiko-fakelo-anapirias/ )