Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Χαμένες ενδείξεις αυτισμού: Όταν πρόκειται για διάγνωση του Αυτισμού, ακόμα και οι ειδικοί παραβλέπουν τα σημάδια.

Οι Joe και Rafeef Samo ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον μικρότερο γιό τους, όταν σε ηλικία 2,5 ετών άρχισε να αποτραβιέται κοινωνικά. Πολλές φορές, έδειχνε να μην έχει επίγνωση των άλλων. Άλλες φορές είχε ξεσπάσματα θυμού που διαρκούσαν πάρα πολλή ώρα. Άρχισε να αυτοτραυματίζεται. 

Αυτά ήταν άφθονα σημάδια προβλημάτων που χρειάζονταν προσοχή. Ωστόσο, τους πήρε έναν ολόκληρο χρόνο για να πάρουν διάγνωση για το γιο τους, 7 ετών σήμερα, που έχει Αυτισμό. Αυτοί ήταν οι υποκινητές των διαδικασιών, καθώς ο προηγούμενος παιδίατρός τους δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στις ανησυχίες τους και δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει σωστά τη συμπεριφορά του παιδιού. Ο γιος τους βελτιώθηκε χάρη στην εντατική θεραπεία, πιθανώς και χάρη σε μια πειραματική θεραπεία με σουραμίνη, ένα φάρμακο που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για διαταραχές ύπνου. 

Αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού

Από τη Δευτέρα 16 Απριλίου έως και την Παρασκευή 27 Απριλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ), για το ερχόμενο σχολικό έτους (2018-19).

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, η πρόσκληση αφορά τους κλάδους: κλάδους: α) ΠΕ21 (Θεραπευτών Λόγου), ΠΕ22 (Επαγγελματικών Συμβούλων), ΠΕ23 (Ψυχολόγων), ΠΕ24 (Παιδοψυχιάτρων), ΠΕ25 (Σχολικών Νοσηλευτών), ΠΕ28 (Φυσιοθεραπευτών), ΠΕ29 (Εργασιοθεραπευτών-Εργοθεραπευτών), ΠΕ30 (Κοινωνικών Λειτουργών), ΠΕ31 (Εξειδικευμένοι στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών) και β) ΔΕ01-Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα παιχνίδια ρόλων και δράσης

Τα παιχνίδια ρόλων με ζωντανή δράση (larp) αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, ενώ η κοινότητά τους έχει αποκτήσει αρκετούς φανατικούς και στην Ελλάδα. Μυθικά πλάσματα, props, ειδικές στολές και ιστορίες που σε βάζουν στο πετσί ενός ρόλου σαν να είσαι ηθοποιός.

Παραδοσιακοί χοροί: Γιατί να ξεκινήσει το παιδί μου

Τσάμικος, Καλαματιανός, Ικαριώτικος, πεντοζάλι, μπάλος. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι πολλοί, όπως και τα οφέλη τους στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών.

Τι μπορεί να προσφέρει ο παραδοσιακός χορός στο παιδί;

Γιγάντιο φουσκωτό παιχνίδι για παιδιά το Στόουνχεντζ

Ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, το Στόουνχεντζ,γίνεται γιγάντιο φουσκωτό παιχνίδι για παιδιά στην Εβδομάδα Τέχνης miart του Μιλάνου. «Υπαίτιος» της μετατροπής, ο αντισυμβατικός βρετανός άγγλος καλλιτέχνης Τζέρεμυ Ντέλλερ, ο οποίος ονόμασε τη γλυπτική του εγκατάσταση Sacrilège (Ιεροσυλία). 

Πώς τα Playmobil ντύθηκαν PlaymoGreek

Χάρη στη φαντασία, στο ταλέντο και στην υπομονή του 21χρονου Πέτρου Καμινιώτη, οι παγκοσμίως γνωστές φιγούρες φορούν ελληνικές φορεσιές και εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές

Σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, με τους υποψηφίους να διεκδικούν συνολικά 74.692 θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι φετινές εξετάσεις θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, στις 7 και 8 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ, αντίστοιχα.

Γιατί συναρπάζει ακόμη ο Μικρός Πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Eξυπερύ πρωτοκυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1943. Το παραμύθι με πρωταγωνιστή τον ξανθό μικρό πρίγκιπα από τον Αστεροειδή Β 612 επαινέθηκε αμέσως από τους κριτικούς. Έκτοτε συνεχίζει να κάνει «τρελές» πωλήσεις παγκοσμίως, γοητεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Αυτή είναι η πρώτη συσκευή που «διαβάζει» την εσωτερική φωνή του ανθρώπου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη συσκευή που μπορεί να «ακούσει» την εσωτερική φωνή στο μυαλό ενός ανθρώπου και να την καταγράψει σε υπολογιστή.

Η λευκή πλαστική συσκευή με την ονομασία AlterEgo, που φοριέται στο κεφάλι, χρησιμοποιεί τέσσερα ηλεκτρόδια εφαρμοσμένα στο δέρμα, για να «διαβάσει» το νου και την εσωτερική φωνή που όλοι οι άνθρωποι έχουν, ακόμη κι όταν εξωτερικά φαίνονται σιωπηλοί. Τα ηλεκτρόδια μπορούν να «πιάσουν» τα αμυδρά νευρομυικά σήματα που δημιουργούνται στο πρόσωπο και στο σαγόνι, όταν ένας άνθρωπος μιλάει στον εαυτό του.

YouTube και Google συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα παιδιών

Αμερικανικές οργανώσεις κατηγόρησαν σήμερα το YouTube και τη μητρική του Google ότι συγκεντρώνουν τα προσωπικά δεδομένα παιδιών και τα χρησιμοποιούν για τους παρουσιάζουν στοχευμένες διαφημίσεις, μια παράνομη πρακτική, σύμφωνα με αυτές.

Οι επιδόσεις στην έρευνα αντικαθιστούν τους βαθμούς

Αριστούχος απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου βρέθηκε πρόσφατα προ εκπλήξεως, όταν είδε το γραφείο επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών αμερικανικού ΑΕΙ, στο οποίο είχε κάνει αίτηση, να επικεντρώνει στο περιεχόμενο των συστατικών επιστολών του και σε κριτήρια που μετρούν την εξοικείωση φοιτητών με ερευνητικές μεθόδους. Αντίθετα, ο Ελληνας απόφοιτος ένιωθε υπερασφαλής με τους λαμπρούς βαθμούς του τόσο για την εισαγωγή του όσο και για τη διεκδίκηση μιας υποτροφίας. Τελικά, έγινε δεκτός, ωστόσο η νέα τάση στη διεθνή τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ψηλώσει τον πήχυ σε πολλούς Ελληνες πτυχιούχους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Ατύχημα ή αυτοκτονία η αιτία θανάτου ατόμων με επιληψία

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με επιληψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και ατύχημα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Αν και ο κίνδυνος θανάτου από μη φυσικά αίτια παραμένει χαμηλός για τα άτομα με επιληψία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον Δρ Χάιλεϊ Γκορτον, υποστηρίζουν ότι είναι υψηλότερος από του γενικού πληθυσμού.